Νύμφες

2013-06-25 21:40

        Οι Νύμφες ήταν όμορφες γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής νεαρής ηλικίας, ώριμες για γάμο και προσωποποιούσαν τις γονοιμοποιές δυνάμεις της φύσης. Ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, τραγουδούσαν και χόρευαν στα λιβάδια και στις πλαγιές, πάντα κοντά σε πηγές. Οι Νύμφες ήταν κάτι μεταξύ θεών και θνητών. Δεν ήταν αθάνατες, ζούσαν όμως πάρα πολύ και τρέφονταν με αμβροσία. Οι νύμφες ήταν πνεύματα των γλυκών νερών. Σαν συντρόφους είχαν τον Πάνα, τον Ερμή, τον Αχελώο, την Άρτεμη, το Διόνυσο και κυρίώς τους Σατύρους από τους οποίους δέχτηκαν πολλές φορές ερωτικές επιθέσεις. Τα είδη των νυμφών είναι:

  1. Ναϊάδες, δηλαδή νύμφες των νερών που έμεναν στις βρύσες, στις πηγές και στους ποταμούς
  2. Ορειάδες ή Ορεστιάδες, δηλαδή νύμφες των βουνών οπότε ανάλογα με τον τόπο χωρίζονταν σε Αλσηίδες, Υλονόμους, Δρυάδες κ.α
  3. Δρυάδες ή Αμαδρυάδες, δηλαδή νύμφες των μοναχικών δέντρων και των λιβαδιών και ταυτίζονταν με τις Μελίες γεννήθηκαν από τις σταγόνες αίματος του Ουρανού που έπεσαν στη Γη όταν ο Κρόνος ο γιος του, του έκοψε τα γεννητικά του όργανα
  4. Αγρονόμοι, δηλαδή νύμφες που κατοικούσαν στα σκιερά δάση και στα καταπράσινα λιβάδια
  5. Δαρναίες ή Ροιές

        Η παράδοση λέει ότι οι Ναϊάδες κατοικούσαν στην παραδεισιακή χαράδρα του Να, μέσα σε σπηλιές  κάτω από την επιφάνεια του ποταμού Χάλαρη. Σ΄όλο το μήκος της κοίτης του Χάλαρη υψώνονταν πλατάνια και σμήνη πτηνών. Μέσα στις σπηλιές του ειδυλλιακού αυτού τοπίου οι Ναϊάδες απολάμβαναν τις χαρές του έρωτα με τους Σιληνούς (θεότητες του κρασιού). Ζούσαν όσο και οι πηγές όταν στέρευαν εκείνες οι Ναϊάδες έσβηναν.

         Το ίδιο συνέβαινε με τις Αμαδρυάδες που το όνομά τους σημαίνει «δέντρο και γυναίκα ταυτόχρονα» τα πεύκα, τα έλατα και οι δρυς άρχιζαν να μεγαλώνουν με το που άρχιζε η ζωή μιας Νύμφης. Ήταν δέντρα δυνατά και ζούσαν για πολλά χρόνια, ενώ οι θνητοί απαγορευόταν να τα αγγίξουν με τσεκούρι. Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσαν τα δέντρα ιερά και τα άλση που σχημάτιζαν τα δέντρα ήταν χώροι αφιερωμένοι στους θεούς. Όταν ερχόταν η ώρα της Νύμφης να πεθάνει, μαραινόταν πρώτα το δέντρο της μέσα στη γη.

        Σύμφωνα με την παράδοση, οι Νύμφες ήταν γνωστές τροφοί πολλών και σημαντικών θεών ή ηρώων. Όπως είδαμε, οι Νύμφες ανέθρεψαν τον Διόνυσο με περισσή στοργή και αγάπη. Οι Νύμφες λατρεύονταν σε πολλά μέρη στην Ικαρία, δεν υπήρχαν όμως ναοί αφιερωμένοι σ΄αυτές. Οι θυσίες προς τιμήν τους γίνονταν κοντά σε πηγές ή μέσα σε σπηλιές.

    Ο Αϊ Γιώργης, παραλία που βρίσκεται στο Δράκανο, ήταν η κατοικία της νύμφης Ίπτας ή Ίππας, θεότητα της ορφικής λατρείας η οποία μεγάλωσε το Θεό Διόνυσο.
    Αρκετά τοπωνύμια του νησιού προέρχονται από τις Νύμφες. Η ονομασία του χωριού Αρέθουσα προέρχεται από τη νύμφη Αρέθουσα που ήταν συνοδός της Θεάς Άρτεμης. Το χωριό Δάφνη πήρε την ονομασία του από την νύμφη Δάφνη, κόρη του ποτάμιου θεού Λάδωνος και της Γαίας.
    Στην Ικαρία υπάρχει επίσης και ο Όρμος Νύμφη, μια παραλία που βρίσκεται ανατολικά από τον Άγιο Κήρυκο, στον δρόμο που πηγαίνει προς τον Φάρο

Εδώ κατοικούσαν οι Νύμφες.jpg (118,7 kB)
Όρμος Νύμφη.jpg (88,1 kB)
Ποταμός Χάλαρης.JPG (124,9 kB)