Η Ικαρία

2013-07-04 17:11

         Η Ικαρία βρίσκεται στη μέση του πελάγους έχοντας ανατολικά τη Σάμο, βόρεια τη Χίο, νότια το ιερό νησί της Πάτμου και δυτικά τη Μύκονο. Έχει έκταση 267 τ.χλμ, μήκος 40 χλμ και 160 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 8.423 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2012. Αποτελεί με τα γύρω νησάκια της ομώνυμη επαρχία του νομού Σάμου. Πρωτεύουσα είναι ο Άγιος Κήρυκος. Μολονότι το έδαφός της είναι πετρώδες, έχει άφθονα τρεχούμενα νερά  και δάση από πεύκα.

        Παράγει εκλεκτό κρασί, μέλι, λάδι, σιτηρά κ.α. Δυτικά του Αγίου Κηρύκου έχει πολλές ραδιενεργές θερμοπηγές κατά των ρευματικών παθήσεων ιδιαίτερα.

         Η επαρχία Ικαρίας περιλαμβάνει τις κοινότητες: Αγίου Κηρύκου, Αγίου Πολύκαρπου, Αρέθουσας, Δάφνης, Ευδήλου, Καραβοστάμου, Μαγγανίου, Περδικιού, Ραχών, Φραντάτου, Χρυσοστόμου και Φούρνων. Σύνολο συνοικισμών 63.

        Φτάνοντας οι ταξιδιώτες στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου  η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν είναι το πανύψηλο άγαλμα του Ίκαρου να στέκει επιβλητικό στην άκρη της προβλήτας καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από μέταλλο και απεικονίζει την πτώση του Ίκαρου (έργο του γλύπτη Νίκου Ίκαρη το 1960).

        Η Ικαρία έχει την ιδιομορφία πως σε όλη σχεδόν την ακτογραμμή της καταλήγουν μικρά ποταμάκια και χείμαρροι.

         Οι άνεμοι της Ικαρίας είναι ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής, Ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος, η Τραμουντάνα και η Όστρια

Ίκαρος.jpg (63,5 kB)
Μνημείο Ίκαρος.jpg (37,4 kB)
Πανοραμική Αγίου Κηρύκου.jpg (127,8 kB)
Πανοραμική Ίκαρου.jpg (77,2 kB)