Δάσος του Ράντη

2013-07-05 15:28

        Ένας από τους σημαντικούς οικότοπους στην Ικαρία είναι το πανάρχαιο Δάσος του Ράντη ή Γαία όπως ονομάζεται. Καλύπτει έκταση 16χλμ και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα ώριμου δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων σε ηλικία δρυοδάσος Αριάς στο Αιγαίο. Το αρχαίο Δρυοδάσος  κυριαρχείται από Άριους ηλικίας άνω των 300 ετών. Οι φυτικοί του σχηματισμοί αποτελούν από τα λίγα δάση δυνητικής (φυσικής) βλάστησης στην περιοχή της Μεσογείου. Η Φυσική Βλάστηση ή Κλίμαξ Βλάστηση μιας περιοχής, είναι η βλάστηση που θα εμφανιζόταν τελικά στην περιοχή απουσία παραγόντων, ανθρωπογενούς κυρίως διαταραχής (π.χ. υπερβόσκηση, έντονη κοπή ξυλείας, συχνές πυρκαγιές, εκτεταμένες εκχερσώσεις κ.ά.). Παρά τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα του δε διέπεται από κάποιο καθεστώς προστασίας, ούτε υπόκειται σε διαχειριστικά μέτρα, ή μέτρα προστασίας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται μεταξύ περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, το ίδιο δεν ανήκει σε αυτές. Έρμαιο στην ανεξέλεγκτη βόσκηση κάθε χρόνο χάνεται πλήθος υπεραιωνόβιων δέντρων χωρίς να υπάρχει διαδοχή από άλλα νεότερα. Αξίζει να σημειωθεί οτι πριν δώδεκα χιλιάδες χρόνια τα νησιά του Αιγαίου κατακλύζονταν από δάση Αριάς.

        Η Αριά είναι αειθαλές δέντρο ύψους 12-15μ. ή ψηλός θάμνος. Ο φλοιός του στην αρχή είναι λείος γυαλιστερός και σταχτόχρωμος, ενώ αργότερα με κατά μήκος και εγκάρσιες σχισμές, σταχτοκάστανος. Η Αριά αναπτύσσεται αργά, με χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής, γεγονός που την καθιστά ισχυρή στο να προσαρμόζεται σε φτωχά εδάφη, σε χρονικά ανομοιογενείς βροχοπτώσεις, όπως και σε συνθήκες υδατικών και θερμοσιακών καταπονήσεων. Στον Ελλαδικό χώρο η Αριά που είναι κυρίαρχο είδος του Δάσους του Ράντη, εντοπίζεται κυρίως στην Ήπειρο σε μικρές όμως δασικές συστάδες ή μεμονωμένα. Όσον αφορά την παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου, είναι σπάνια και όπου υπάρχει, βρίσκονται μεμονωμένα υπό μορφή θάμνου. Αντιθέτως, στην Ικαρία έχει παρουσιάσει εξαιρετική προσαρμογή και παίζει δομικό ρόλο στην πλούσια σύνθεση των φυτοκοινοτήτων του υπο-ορόφου, καθώς καθορίζει τις μικροκλιματικές συνθήκες.

        Το Δάσος του Ράντη είναι ένα δάσος υψίστης σημασίας από περιβαλλοντική, αλλά και επιστημονική πλευρά, καθώς αποτελεί ένα ώριμο δάσος, το οποίο απαρτίζεται από υπεραιωνόβια δέντρα με αποτέλεσμα το όλο αυτό οικοσύστημα να έχει φτάσει στο βέλτιστο στάδιο διαδοχής το οποίο ξεπερνά ακόμα και την Ιταλία. Το Δάσος του Ράντη φιλοξενεί πληθυσμούς από διάφορα είδη μικρών θηλαστικών, όπως το προστατεύομενο Πετροκούναβο ή Ατσίδα, ο Σκαντζχοιρος καθώς και διάφορα είδη τρωκτικών

Άντρακλας ή Γλυστροκουμαριά στο Δάσος Ράντη.jpg (120,4 kB)
Αριά στο Δάσος Ράντη.jpg (413,9 kB)
Αστοιβή στο Δάσος Ράντη.jpg (90 kB)
Ατσίδα.jpg (309,1 kB)
Δρυς στο Δάσος Ράντη.jpg (479,9 kB)
Κουμαριά στο Δάσος Ράντη.jpg (146,1 kB)
Λαδανιά στο Δάσος Ράντη.jpg (147,5 kB)
Οικότοποι.jpg (64,8 kB)
Πετροκούναβο.jpg (245,3 kB)
Πουρνάρι στο Δάσος Ράντη.JPG (132 kB)
Ρείκια στο Δάσος Ράντη.JPG (101,4 kB)
Σκαντζόχοιρος.jpg (279,7 kB)