Διόνυσος

2013-06-25 19:48

{Χαίρε μοι Διόνυσος, ον εν Δρακάνω νιφόεντι Ζευς ύπατος μεγάλαν επιγουνίδα θηκάτο λύσας}

         Ο Δίας σαν μεγάλος γυναικοκατακτητής που ήταν, αγάπησε μια πολύ ωραία γυναίκα τη Σεμέλη. Η Ήρα όμως το έμαθε και αποφάσισε να καταστρέψει τη Σεμέλη. Ο Δίας προσπαθώντας να κρύψει τη Σεμέλη από την οργή της Ήρας τη φυγάδευσε σε κάποιο νησί. Η Ήρα όμως τη βρήκε και έβαλε φωτιά στο νησί. Ο Δίας έτρεξε να σώσει τη Σεμέλη από τις φλόγες αλλά δεν πρόλαβε. Πήρε όμως το παιδί από τα σπλάχνα της και το έραψε στο μηρό του. Έπειτα ήρθε και το έβγαλε στην Ικαρία και ανέθεσε τη φροντίδα του στις Νήσες (αρχαίες θεότητες που ζούσαν παλιά στην Ικαρία).

        Το παιδί πήρε το όνομά του από τον πατέρα του Δία και τις Νήσες που τον μεγάλωσαν και ονομάστηκε Διόνυσος. Ο Διόνυσος μεγάλωσε με τέτοια φροντίδα που το σώμα του σε τελειότητα και ομορφιά ήταν καλύτερο από γυναικείο. Όταν μεγάλωσε, ο πατέρας του του έφερε από την Κύπρο την Αφροδίτη να του κάνει παρέα. Έκαναν έρωτα και κοιμήθηκαν. Ξύπνησε πρώτη η Αφροδίτη και έφυγε. Όταν ξύπνησε ο Διόνυσος και είδε ότι έλειπε η Αφροδίτη έκλαψε τόσο πολύ που από τα δάκρυά του μεγάλωσε ο σπόρος που υπήρχε στη γη και βγήκε το αμπέλι. Πήρε τον καρπό του το ήπιε και ευθύμησε.

        Για να ξεχάσει την απουσία της Αφροδίτης πήγε στο Να. Εκεί ζούσαν οι Νηριήδες θεότητες που φιλούσαν τη θεά του κηνυγιού Άρτεμη για να μην τη δει κανείς. Μόλις όμως πήγε εκεί ο Διόνυσος, οι Νηριήδες ζήλεψαν τόσο την ομορφιά του που έφυγαν από την Ικαρία και πήγαν στη Πάτμο όπου έγιναν ξωτικά και άφησαν το Διόνυσο με την Άρτεμη. Σεμέλη ονομάζεται μια παραλία στο Δράκανο προς τιμή στη μητέρα του Διονύσου


Θεός Διόνυσος.jpeg (270,4 kB)
Παραλία Σεμέλη.jpg (232 kB)
Σπηλιά που γεννήθηκε ο Διόνυσος.jpg (275,9 kB)